ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Zadržite zdravu kožu u zimskim danima

Kako nam se hladni dani približavaju, kvalitetna i dobra njega kože nam je prijeko potrebna. Zbog štetnih faktora koji se nalaze u vazduhu koža postaje suha, gubi sjaj, može reagovati crvenilom, izazvati neugodno peckanje, i još bezbroj neugodnih efekata koji utiču na brže starenje kože.
Redovno uklanjanje nečistoće sa kože lica i hidratacija će zasigurno pomoći da zablistate i u hladnim zimskim danima. Podjelićemo sa vama nekoliko savjeta:

  • Ako ste duže vrijeme bili izloženi hladnom vazduhu , detaljno očistite i tonirajte lice, nakon toga nanesite deblji sloj vlažne kreme bogate vitaminom E;
  • Pazite na ishranu, jedite dovoljno voća i povrća, te unosite dovoljnu kolilčinu vode u organizam. Unosite u organizam hranu bogatu omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (riba, maslinovo ulje, orašasti plodovi), biolipidima, cinkom te vitaminima A, C i E (voće, povrće, žitarice);
 

  • Nikako ne zaboravite da njegujete osjetljive djelove kože oko očiju. Koža u tom predjelu je posebno nježna jer ima malo lojnih žlijezda. Ukoliko neko loše podnosi hladnoću može da se desi da im oči konstantno suze, što dodatno iritira kožu. Kremasti gel je idealno rešenje za predio oko očiju, štiti od iritacije i ujedno otkljanja mogućnost pojave dodatnih bora. 



  • Hranite lice maskama koje imaju najbolji učinak između 19 i 20 časova, jer se tada koža počinje opuštati i regenerisati. Pore tada upijaju hranjive tvari kao spužva i tokom noći uspješnije provode svoj zadatak obnavljanja kože.


    Mili S.

Nema komentara:

Objavi komentar