ponedjeljak, 28. siječnja 2013.

Nokti i njihova njega


Analiza noktiju:

Horizontalne crte na noktima mogu označavati slabu probavu. Vertikalne linije na noktima obično znače slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina i manjak vitamina B12 i željeza.

Bijele mrlje obično ukazuju na manjak kalcija i cinka. Obično se pojavljuju nakon perioda u kojem ste pojačano jeli slatke stvari, pogotovo rafinirani šećer koji iz organizma izvlači minerale.

Izgriženi nokti ukazuju na nervozu, nedostatak minerala ili parazite u probavnom traktu. Nokti savijeni prema dole pokazuju manjak proteina, vitamina C i folne kiseline u tijelu. Krhki nokti ukazuju na manjak željeza ili vitamina A, neuravnoteženi rad tiroidne žliezde ili bubrega i slabu sirkulaciju.

Napuknuti nokti pokazuju slabu probavu u želucu. Crvenkasto purpurni nokti pokazuju slabost tijela i opšti umor. Žućkasti nokti ukazuju na nepravilan rad jetre. Plavi nokti ukazuju na nepravilan rad pluća i srca. Blijedi nokti pokazuju slabu cirkulaciju, anemiju i slabi energetski nivo u jetri i bubrezima.

Sigurno se pitate kako uopšte izgledaju zdravi nokti? Zdravi nokti su rumeni glatki i ravni. Želite li imati lijepe i zdrave nokte trebali bi slijediti prehranu koja je pogodna za Vaš tjelesni tip.
 
Prehrana bi trebala imati dovoljnu količinu proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, kalcij, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: biotin, D, A i E.

Njega noktiju:

Svakodnevno ih četkajte nježnom četkom za nokte kako bi ih očistili i izmasirali. Jednom sedmično im podarite malo više pažnje. Namačite ih u toploj vodi u koju ste dodali limunov sok. Izvadite vrhove prstiju iz vode i nježno ih četkajte mekom četkom. Ponovo ih na kratko umočite i nakon toga ih lagano otresite kako bi se osušili.
Nakon toga svaki nokat izmasirajte susamovim uljem. Prirodnu mekoću, glatkoću i sjaj možete postići ako ih namačete u toplom biljnom ulju u koje ste dodali nekoliko kapi esencijalnog ulja.

Jedna od mogućih formula:
50 grama bademovog ulja
2 kapi lavandinog eteričnog ulja
2 kapi sandalovog eteričnog ulja
2 kapi čempresovog eteričnog ulja


Mili S.

Nema komentara:

Objavi komentar