nedjelja, 18. studenoga 2012.

Napravite sami prirodne osvježivače za vaš dom


Svi želimo da naš dom odiše sviježinom i mirisom, osvježivači vazduha prijatno mirišu, ali sadrže hemijske supstance čije emitovanje u vazduh može da izazove zdravstvene tegobe. Prema jednom britanskom istraživanju, upotreba sprejeva za osvježavanje vazduha može čak  da dovede i do depresije i glavobolje, jer oni uglavnom sadrže vještačke hemikalije koje još mogu da izazovu razne alergije, što najviše smeta astmatičarima. Međutim, postoje prirodni i jeftini načini da vaš dom odiše svježinom.


Prirodna ulja

Jednu kašiku bilo kog mirisnog ulja pomješajte s pola šoljice sirćeta i dve šoljice vode. Dobro izmješajte sve sastojke pa tečnost sipajte u raspršivač.

Cvijetni ekstrakti

Latice nekog cvijeća (jasmin, ruža, lavanda) kuvajte oko pola sata u vodi na srednjoj temperaturi. Procjedite i tečnost sipajte u raspršivač. Ostavite da se ohladi a posle toga osvježite vaš dom vašim omiljenim cvijetnim mirisom.

Začini

Svoje omiljene začine, cimet, vanilu, šafran i sl. prokuvajte u vodi na visokoj temperaturi, oko 25 minuta. Tečnost sipajte u raspršivač i vaš osveživač vazduha je spreman.

Sveće od pčelinjeg voska

Napravite sami svijeću od pčelinjeg voska čiji karakterističan, prijatan miris može da bude odličan osvježivač vazduha.




Mili S.

Nema komentara:

Objavi komentar